5 porcji zdrowia w szkole
10 grudnia 2018
W dniach 28-29 listopada uczniowie kl. II wraz z p. W. Felczak realizowali program „5 porcji warzyw i owoców i szkole”, którego celem jest kształtowanie od najmłodszych lat właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków.
Podczas zajęć poznaliśmy korzyści płynące ze spożywania owoców, warzyw i soków, które są naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Dowiedzieliśmy się , że podstawą prawidłowego żywienia jest spożywanie min. 5 porcji warzyw i owoców, a jedną z nich może być sok. Po części teoretycznej przeszliśmy do części praktycznej polegającej na zabawie w grupach. Graliśmy w „Memory”, „Znajdź sok” – kodowanie, „Dyktando w ruchu” , układaliśmy historyjkę obrazkowa „Jak powstaje sok” oraz rozwiązywaliśmy krzyżówki i rebusy. Pracą podsumowującą zdobytą wiedzę i umiejętności było wykonanie grupowych plakatów zachęcających do prawidłowego odżywiania, bogatego w owoce, warzywa i soki. Realizacja programu była dla wszystkich uczestników doskonałym źródłem informacji, dobrej współpracy oraz wesołej zabawy.
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2018-12-10 |
Data publikacji: | 2018-12-10 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | Katarzyna Szymańska |
Liczba odwiedzin: | 582 |